Det hele startede under en familiemiddag hos Arne Jacobsen med en simpel tegning på en serviet.

Historien om Cylinda-line startede en forårsaften i 1964 under en familiemiddag hos Arne Jacobsen. Arne Jacobsens stedsøn, Peter Holmblad, der dengang var ejer af Stelton, havde et brændende ønske om, at Arne Jacobsen skulle designe en komplet serie for Stelton. Serien skulle bestå af alt til hjemmebaren, fra cocktailshakere til isspande og ikke mindst askebægre, der dengang var en essentiel del af hjemmebaren. Derudover skulle serien bestå af et sæt til servering af kaffe og te. Der var bare ét problem; Arne Jacobsen var en meget travl mand.

Læs mere

”Jeg skulle få Arne til at blive interesseret i projektet, og det var ikke nemt, for han havde travlt med at færdiggøre St Catherine’s College i Oxford. Derfor prøvede jeg at lokke ham i gang. Jeg vidste, at når Arne så mine egne utilstrækkelige skitser, ville han instinktivt komme med rettelser. Han kunne ikke tåle synet af grimt design.”

Læs mere

Enkel tegning, men kompleks produktion

Efter at have set Peter Holmblads skitser tog Arne Jacobsen en papirservietog begyndte at tegne dét, der senere skulle blive til tekanden i Cylinda-line-serien. Lige så enkel tegningen så ud, lige så kompliceret var den at gøre til virkelighed. Peter Holmblad fandt hurtigt ud af, at der var store udfordringer med at få Cylinda-line fra skitse til færdigt produkt. En helt ny produktionsmetode måtte opfindes, og efter tre års intensivt udviklingsarbejde blev Cylinda-line lanceret i 1967.

Læs mere

"Jeg føler mig ikke sikker, før jeg har sammenlignet min første løsning med andre løsninger – dog er det ofte den første løsning, der viser sig at være den rigtige."

- Arne Jacobsen
Arne Jacobsen

Arne Jacobsen er én af de mest anerkendte danske arkitekter nogensinde. Han var kompromisløs i sin tilgang til design og designede ofte også alt interiøret til sine ikoniske bygninger. Derfor kender vi ham i dag både som arkitekt og som designer af , møbler, belysning og interiør.

Læs mere

En kompromisløs designer

“I produktudviklingsfasen var Arne ind imellem dødbesværlig. Han ville ikke acceptere, når jeg kom tilbage fra fabrikken og sagde, at noget af designet rent teknisk ikke kunne lade sig gøre. Fordi han nægtede at gå på kompromis med designet, måtte vi bygge hele teknologien op fra bunden. På daværende tidspunkt i 60’erne var der ikke nogen erfaring med denne cylindriske produktionsmetode. Den måtte vi opfinde for at kunne producere Cylinda-line, som Arne Jacobsen så den.”


- Peter Holmblad, tidligere ejer
af Stelton

Læs mere

Form og funktion

Arne Jacobsens vision for Cylinda-line var, at serien skulle berige den almindelige forbruger med godt industrielt design. Med sit design virkeliggjorde han nogle af de vigtigste tanker fra funktionalismen - total proportionalitet mellem form og funktion.

Læs mere

Ikonisk design siden 1967

Produkterne vakte omgående opsigtog blev set som en fornyelse inden for deres kategori. Den cylindriske orm var det gennemgående træk sammen med den specielt udformede hank i bakelit. Det skabte en enkelhed i designet, der sammen med det matslebne stål stod i skærende kontrast til de helt blanke og kurvede former, man ellers så på markedet. For den tid var den cylindriske og markante profil nytænkende og modernistisk. I dag, mere end fem årtier senere, er Cylinda-line anerkendt som en ikonisk og tidløs klassiker. Cylinda-line er udstillet på designmuseer verden over og har gennem tiderne vundet flere designpriser.

Læs mere

Uberørt af tiden

BLIV INSPIRERET
Udforsk designfamilien: Classic

Designere fortsætter med at udvikle dette velkendte less-is-more formsprog gennem eksperimenter med nye materialer og teknikker.

Læs mere